Om Glas - Museet for glaskunst

Historie

Glas blev officielt indviet i 1986 under navnet Glasmuseet Ebeltoft. Museet har en exceptionel historie som et lokalt initiativ med international rækkevidde skabt ud af et fællesskab af kunstneriske ildsjæle, passionerede erhvervsfolk og modige politikere.

Museet blev stiftet på initiativ af glaskunstner Finn Lynggaard og med stor opbakning fra det internationale glasmiljø, som støttede initiativet ved at udlåne eller donere værker. Også lokalt mødte idéen stor opbakning og foreningen Glasmuseets Venner blev skabt som et fællesskab af engagerede støtter omkring museet. Andre ledende figurer i projektet var blandt andre tidligere direktør for tekstilvirksomheden Kvadrat, Erling Rasmussen, statsautoriseret revisor, Bent Fredberg, daværende borgmester Jens Aage Rasmussen og museets nuværende formand Henning Kovsted.

Museet åbnede i Ebeltofts tidligere toldbod tegnet af den berømte arkitekt Hack Kampmann – en bevaringsværdig bygning lige ned til den smukke Ebeltoft Vig. I sommeren 2006 blev museet udvidet med en 970 m2 moderne tilbygning skabt af det danske arktitektfirma 3xN.

I foråret 2023 lancerede museet sit nye navn Glas med undertitlen Museet for glaskunst.

Foreningen Glasmuseets Venner blev nedlagt 31/12 2023 efter 40års virke for museet. Du kan læse om Glasmuseets Venner her.

Samlingen

Glas råder over en enestående samling af dansk og international glaskunst fra 1970 og frem. Samlingen er grundlagt med hjælp fra mere end 700 anerkendte kunstnere fra hele verden. Størstedelen af kunstnerne repræsenteret i samlingen har generøst foræret eller udlånt værker til samlingen, som i dag omfatter flere end 1600 værker.

Museets samling afspejler glaskunstens mange facetter og indeholder både værker skabt af pionérerne fra den tidlige studioglasbevægelse, de største navne på den internationale glaskunstscene samt yngre kunstnere.

Du finder en liste med navne på kunstnerne i samlingen opstillet efter kunstnerens nationalitet, hvis du klikker på overskriften herunder. I visse tilfælde er kunstnerens nuværende bopæl opgjort i parentes. Ønsker du mere information om samlingen, kan du kontakte udstillingskoordinator Sandra Blach på sandra@glaskunst.dk

Vision

Vi udforsker glassets potentialer som kunstnerisk materiale.

Vi på Glas arbejder hver dag for at skabe et levende museum i udvikling. Her skal være spændende oplevelser og attraktive omgivelser for et mangfoldigt publikum. På den måde vil vi fremme international glaskunst og præsentere kunstoplevelser i højeste kvalitet, som gør Glas til et vigtigt kulturelt fyrtårn på Djursland i et internationalt perspektiv.  

Alt dette gør vi ud fra vores værdisæt: Grundighed, nysgerrighed og hjertelighed.  

Grundighed sikrer høj kvalitet i vores samarbejder og for dig, der besøger museet. Nysgerrighed betyder, at vi hele tiden eksperimenterer og skaber nyt, så det aldrig bliver kedeligt at besøge os. Til sidst arbejder vi med hjertelighed, så vi kan være den bedst mulige arbejdsplads for vores medarbejdere og rumme alle de gæster, vi får.  

Vi værner om den unikke rolle, som museet spiller for glasset som kunstnerisk materiale og vil i de kommende år gentænke vores rolle som et museum, der i særlig grad er til for kunstnerne. Det vil vi gøre ved at eksperimentere med nye måder at samarbejde med kunstnere på. Dette skal sikre kunstnere bedre vilkår, skabe gensidig forståelse kunstner og institution imellem og i sidste ende resultere i kunstprojekter, der er bedre integreret i vores strategi, og dermed skaber mere værdi for museets brugere. Derfor vil vi invitere kunstnere til at hjælpe os med at nytænke vores organisation og vores kunstneriske program. Det er håbet, at vi på lang sigt kan være med til at udvikle den danske samtidskunstscene og bidrage med mere bæredygtige samarbejds- og udstillingsmetodikker. 

Årsrapport  

Hver år udgiver Glas en årsrapport.

Du kan downloade og læse årsrapporten her.